Sør for Seljestad stølen

 

Seljestadjuvet – 2 km fra Seljestad Hytter

I sommerhalvåret åpnes den gamle veien, (bygget i årene 1859-1864), mellom Seljestad og Røldal. I stedet for å ta den nye veien gjennom tunnelene, svinger en av rett før Seljestad-tunnelen og blir belønnet med en uforglemmelig tur, gjennom et nydelig og dramatisk landskap, omgitt av bratte fjell og dype juv. En ferdes på sjarmerende veier opp i fjellene, og utsikten, med Folgefonna i bakgrunnen, blir vakrere og mer fantastisk for hvert øyeblikk.
Langs gamleveien finnes det et minnesmerke, over postmannen G. Turtveit. På sin vei på ski over fjellet vinteren 1903 ble han overrasket av et snøras. Han ble liggende dypt under snøen i 56 timer, men klarte mirakuløst å grave seg ut av snøraset med posthornet sitt. Han kom seg videre ned til Seljestad, hvor han fikk hjelp av menneskene som bodde her.

 

Fossenes dal  - Låtefossen – 7 km fra Seljestad

I fossenes dal ligger de 5 flotte fossefallene; Tjørnadalsfoss, Strandfoss, Vidfoss, Espelandsfoss og Låtefoss.
Låtefossen, med et fall på hele 165 meter, regnes som ”kongen” blant disse fossene, og har vært en internasjonalt berømt naturattraksjon i et par hundre år. Mange kjente personer har vært her og beundret fossen. Keiser Wilhelm var en av de som var veldig glad i dette området, og kom hit mange ganger. Av andre kan bl.a. nevnes, vår egen Kong Haakon. Den engelske statsministeren Gladstone tok også turen hit og fikk sågar et utsiktsplatå ovenfor fossen oppkalt etter seg; det såkalte Gladstoneview.

 

Røldal stavkirke – 20 km fra Seljestad

Røldal stavkirke er en kulturskatt fra 1200- tallet. Kirken er vakkert dekorert med veggmalerier og utskjæringer. Denne stavkirken er den kirken i Norge, etter Nidarosdomen, som flest pilgrimmer valfartet til i middelalderen. Årsaken til de mange pilgrimmene var bl.a. at kirkens krusifiks var kjent for å ha helende krefter.
Hver santhansafften (23 juni) arrangeres det fortsatt pilgrimstur til kirken. Pilgrimsturen ender med midnattsmesse, og det er på denne kvelden at krusifikset etter legenden svetter sine helbredende dråper. 
Fra midten av mai til midten av september er kirken åpen for besøkende hver dag mellom 10.00-17.00.

 

Sørfjorden - i vakre Hardanger - 23 km fra Seljestad

Sørfjorden ligger innerst i billedskjønne Hardanger. Den blågrønne, glitrende fjorden omgitt av høye snøkledde fjell er et syn som lett kan ta pusten fra en. Hardanger er med rette kjent som noe av det vakreste Norge har å tilby.  I Sørfjorden ligger frukthagene idyllisk på rekke og rad, med mengder av eple, plomme, og morelltrær. Om sommeren er det salg av frukt langs veiene ved fjorden.  

 

Buerbreen – en arm av Folgefonna – 25 km fra Seljestad

Folgefonna er Norges 3 største isbre. Buerbreen, som er en arm av Folgefonna, ligger innerst i den frodige Buerdalen ved Odda. Det er en fin gåtur inn til foten av den majestetiske breen. For de som skulle ønske det, er det også muligheter for brevandring og klatring på buerbreen. Erfarne guider tar en med på turer over breen.  Det tilbys turopplegg både for nybegynnere og viderekomne.
For mer informasjon; se Hardanger Breføring sin hjemmeside på: http://www.buerbreen.com/

 

Langfoss - i Åkrafjorden – 25 km fra Seljestad

Innerst i Åkrafjorden ligger Langfoss. Dette er Norges 5. høyeste fossefall, med en fallhøyde på utrolige 612 meter. Ved siden av fossen er det en sti som en kan følge oppover til et utkikksplatå med en imponerende utsikt.
Åkrafjorden er, i tillegg til å være et stykke flott norsk natur, også et godt tilbud for de som måtte ønske å fiske i saltvann. Fiskekort fås kjøpt hos oss i kiosken vår på Seljestad.

 

Trolltunga – Skjeggedal – 30 km fra Seljestad

Trolltunga er en utrolig fjellklippeformasjon som stikker ut over Ringedalsvatnet. Turen til Trolltunga starter ved Mågelibanen i Skjeggedal, like utforbi Odda. Turen tar ca 7 timer tur/retur. Trolltunga ligger i en høyde på 350 meter over havet og har en imponerende utsikt over Hardangerfjorden og Folgefonna.

 

Agatunet – 50 km fra Seljestad

Agatunet er et friluftsmuseum som ligger på vestsiden av Sørfjorden. Tunet består av en klynge med ca 30 fredete bygninger. De fleste bygningene her er fra 1811-1850, men enkelte av bygningene er mye eldre. Det eldste huset er lagmannstova. Dette tømmerhuset ble bygget rundt 1250 av lagmannen Sigurd Brynjolfson, som var en av rådgiverne til kong Erik Magnusson. Denne bygningen er den eldste middelalderbygningen i landet der den opprinnelige trebygningen fremdeles står.
Gårdstunet er åpent daglig fra midten av mai til midten av august. Mellom 11.00 og 17.00 er det muligheter for omvisninger i tunet. Det blir også arrangert kunstutstillinger og konserter.

Alle rettigheter til sidenes innhold tilhører Seljestad hytter og eiendom AS

eXTReMe Tracker